Právě si prohlížíte Věda není nuda, aneb prohlídka laboratoří a zkušeben plných vojenské techniky

Věda není nuda, aneb prohlídka laboratoří a zkušeben plných vojenské techniky

To, jaké jsou hlavní oblasti výzkumu, vývoje a inovací a na čem v současné době pracuje Vojenských technický ústav pozemního vojska (VTÚPV) se dozvěděli studenti z Katedry logistiky. Představení podniku, jeho zaměření a hlavní projekty zazněly z úst ředitele Ing. Jaroslava Šebesty. 

Jakým způsobem probíhají jednotlivé odborné činnosti, např. samotný proces zkoušení a zavádění techniky a materiálu do Armády České republiky? Jaká je galerie úspěšných projektů, na nichž výzkumní a vývojoví pracovníci VTÚPV pracovali? Odpovědi na tyto a řadu dalších otázek se dozvěděli studenti z přednášek odborných zástupců VTÚPV. Nejzajímavější části však zcela jistě byla návštěva laboratoří a zkušeben, např. zkušebna elektromagnetické kompatibility, zkušebna vozidel nebo speciálního měření. Právě zkušebnictví je jednou ze základních etap, která souvisí se zaváděním nové techniky pro potřeby zákazníků, jimiž jsou nejen armády, ale i civilní firmy.

Při prohlídce byl k vidění průzkumný komplet LOV-Pz, který je součásti systému dělostřeleckého a vševojskového průzkumu. Ten se používá jako předsunuté pozorovací stanoviště. K vidění byl i mobilní stožár, který je určen ke krátkodobému i dlouhodobému užívání coby nosič korektních zařízení, zejména anténních nástaveb. Jeho základnu tvoří plošina s kontejnerovými úchyty o rozměru ISO 1C, která je alternativně vybavená okem pro hákový nakladač. Plošinu lze pak umístit a přepravovat na přepravníku.

Pro studenty představovala návštěva laboratoří studnicí zajímavostí, k vidění byly stavby funkčních vzorů či prototypů pro jednotlivé složky AČR a samozřejmě podnětů a nápadů, které určitě využijí při zpracování svých studentských vědeckých projektů či závěrečných prací.

Autor: Hana Malachová