Právě si prohlížíte Tradiční setkání dělostřelců

Tradiční setkání dělostřelců

Šestý ročník tradičního setkání absolventů modulu velitel dělostřeleckých jednotek přinesl drahocenné zkušenosti a poznatky všem zúčastněným.

Zkušení kanonýři z krajů českých a moravských se shledali,
a své zkušenosti i moudra mladým učedníkům předali.
Učedníci moudra k svému srdci vzali,
aby řemeslo kanonýrské k výši dostali.

Ve dnech 6. a 7. června se uskutečnilo již šesté tradiční setkání absolventů modulu velitel dělostřeleckých jednotek. Akce, která se konala za účasti několika významných hostů z akademické sféry a 13. dělostřeleckého pluku, byla zaměřena na předávání zkušeností formou Lessons Learned. Tento formát umožnil vzájemnou výměnu znalostí a zkušeností mezi absolventy a současnými studenty, což přineslo užitek všem zúčastněným stranám – studentům, absolventům, ale i členům katedry palebné podpory.

Hlavním cílem setkání bylo poskytnout studentům reálné vojenské zkušenosti od absolventů programu. Zároveň šlo o jedinečnou příležitost pro Katedru palebné podpory získat cennou zpětnou vazbu a podněty k dalšímu zefektivnění výuky. Studenti prezentovali svůj aktuální studijní program, což umožnilo nejen porovnání s minulostí, ale také poskytlo absolventům hlubší náhled do probíhající přípravy budoucích velitelů.

Významným prvkem programu byl podcast, kterého se zúčastnili dva loňští absolventi. Diskuse se zaměřila na klíčová témata, jako je motivace podřízených, zásadní aspekty při nástupu na velitelskou pozici, tipy pro přípravu na státnice a další praktické rady. Tento inovativní formát umožnil přímou komunikaci mezi absolventy a studenty, čímž se výrazně zvýšila hodnota předávaných informací.

Tradiční součástí setkání byla také soutěž o nejlepšího dělmistra. Letos byla soutěž tematizována jako adaptace televizní soutěže Na lovu, což přineslo zajímavé a náročné úkoly pro účastníky. Absolventi se nejprve museli probojovat přes vědomostní kvíz a nejlepší tři měli tu čest se utkat s lovcem. Lovcem byl loňský dělmistr a příslušník katedry kpt. Viktor Vitoul, který předvedl suverénní výkon, za který by se nestyděl ani „doktor Vševěd“, kdy ani jednou nechyboval a jednoho z finalistů „ulovil“. Po soutěži bylo slavnostně vyhlášeno jméno vítěze s nejvíce body, který byl oceněn za své znalosti putovním pohárem dělmistrů a poctou, být členem této vybrané skupiny dělostřelců s právem doživotní účasti na těchto honosných setkáních.

Autor: Katedra palebné podpory

Večerní část programu probíhala v neformálním duchu na VŠZ Kníničky. Tento segment akce poskytl účastníkům příležitost k uvolněným diskuzím a  posílení vzájemných vztahů v příjemné atmosféře.

Šesté setkání absolventů modulu velitel dělostřeleckých jednotek bylo vnímáno jako velmi přínosné. Účastníci si odnesli nejen cenné poznatky a nové kontakty, ale také nadšení a odhodlání se na tuto prestižní událost vracet i v nadcházejících letech. Tato významná akce opět potvrdila svou klíčovou roli v kontinuálním vzdělávání a profesním rozvoji velitelů dělostřeleckých jednotek.

Setkání se účastnilo 10 absolventů ze 3 útvarů, a to konkrétně ze:

  • 13. dělostřeleckého pluku Jince;
  • 44. lehkého motorizovaného praporu Jindřichův Hradec;
  • 74. mechanizovaného praporu Bučovice.