Právě si prohlížíte Přísaha se blíží

Přísaha se blíží

V pátek 25. října Kasárna Šumavská po roce znovu zaplní nejen studenti prvního ročníku, ale také jejich rodinní příslušníci, přátelé a známí. Od desáté hodiny ranní zde totiž bude probíhat slavnostní vojenská přísaha nových studentů Univerzity obrany, k nimž se připojí i studenti Vojenského oboru Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy Praha. Celkem přísahu složí 380 nových příslušníků Armády České republiky.

Vojenská přísaha je rozhodujícím závazkem, který na sebe noví příslušníci české armády dobrovolně berou. V případě studentů Univerzity obrany jde navíc o završení celého procesu nástupu ke studiu na vojenské vysoké škole. Na jeho počátku stojí měsíční Kurz základní přípravy, který v srpnu proběhl ve Vyškově a jehož nejlepší účastníci budou v průběhu slavnostního aktu odměněni. Vstup do akademické obce uskutečnili noví studenti na začátku října v průběhu imatrikulací.

Součástí ceremoniálu vojenské přísahy letos bude znovu slavnostní pochod, který nováčci během září a října intenzivně nacvičovali. Rytmu rázného vojenského kroku v podání téměř čtyř stovek čerstvých vojenských profesionálů budou kromě blízkých studentů přihlížet i představitelé Ministerstva obrany, zástupci Armády ČR, státní správy, místní samosprávy a partnerských spolků.

Autor: Viktor Sliva, foto: archiv