Právě si prohlížíte Na Univerzitě obrany si vojenské školy vyměňují informace z oblasti leadershipu a obraných technologií

Na Univerzitě obrany si vojenské školy vyměňují informace z oblasti leadershipu a obraných technologií

„Leadership není jen schopnost ovlivňovat, ale i motivovat, inspirovat a zlepšovat s využitím všech dostupných zdrojů a úsilí ve prospěch kolektivní obrany,“ zdůraznil náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Karel Řehka ve svém vstupu na úvod 4. ročníku mezinárodní konference CHALLENGES TO NATIONAL DEFENCE IN CONTEMPORARY GEOPOLITICAL SITUATION (CNDCGS) 2024, kterou ve dnech 11. – 13. září pořádá Univerzita obrany ve spolupráci s Litevskou vojenskou akademií generála Jonase Žemaitise. Akce se po třech letech konání v Litvě, kde její tradici založila profesorka této školy Svajonė Bekešienė, letos přesunula do Brna a stala se dalším dokladem rozvíjející se spolupráce mezi Univerzitou obrany a jejím litevským protějškem.

V prvním bloku přednášek, věnovaném leadershipu, Karel Řehka kladl důraz na přípravu leaderů na případné budoucí konflikty vysoké intenzity. Společnost podle něj musí být odolná a připravená na obranu vlasti ve všech oblastech – sociální, politické, ekonomické i vojenské. Nejvyšší vojenské velení České republiky a Litvy na konferenci dále zastoupil litevský protějšek náčelníka českého Generálního štábu generálmajor Remigijus Baltrénas, který mimo jiné zmínil potřebu flexibility leaderů v současném měnícím se bezpečnostním prostředí.

Další jednání konference jsou věnována mimo jiné oblastem, jako jsou udržitelná obranná řešení, obranné technologie, environmentální problémy, multikriteriální rozhodování a další relevantní témata související s konkrétními výzvami evropské obrany v současné geopolitické situaci. Akce se účastní odborníci z České republiky Litvy, Ukrajiny, Velké Británie, USA, Portugalska, Slovenska, Ázerbájdžánu, Gruzie a Polska.

Autor: Viktor Sliva