Právě si prohlížíte Víte, co mají hasiči ve skladech pro případ mimořádných událostí?  

Víte, co mají hasiči ve skladech pro případ mimořádných událostí?  

Dříve než se budou podílet na řešení krizových situací na území České republiky coby příslušníci logistických jednotek, musí strávit nějaký čas ve školních lavicích. Tam se musí naučit, jakým způsobem probíhá nasazování sil a prostředků Armády České republiky, jak probíhá spolupráce se základními složkami integrovaného záchranného systému (zejména s příslušníky HZS a zástupci Policie ČR) nebo jaké prostředky jsou k dispozici pro zasažené obyvatelstvo. Řeč je o studentech Univerzity obrany specializací Vojenská logistika a Vojenská doprava, kteří jsou v rámci svého studia vzdělávání i v oblasti řešení mimořádných událostí a jejich logistického zabezpečení.

Studenti v uplynulých dnech navštívili sklad Skladovacího a opravárenského zařízení HZS ČR v Drahanovicích. Jedná se o sklad, který spadá pod oddělení logistické podpory Záchranného útvaru HZS. Zde vedoucí skladu plukovník René Skácel seznámil studenty se základním rozdělením materiálu centrálních zásob. V rámci odborné přednášky se studenti dozvěděli, jaké prostředky jsou k dispozici pro postižené obyvatelstvo v rámci nouzového přežití, tzn. pro zabezpečení jejich ubytování po jejich evakuování, co budou mít k dispozici v rámci ošacení, hygieny a stravování. Dále si studenti prohlédli prostředky, které jsou ve skladu k dispozici pro následné odstraňování následků mimořádných událostí, tedy po povodni nebo vichřici a jaký materiál je pro obyvatelstvo ve skladu připraven coby ochranná pomůcka nebo prostředek individuální ochrany. V tomto případě je řeč o ochranných maskách, filtrech nebo oblecích.

Ve skladech je ale k dispozici i materiál, který nebude spotřebován a poté, co splní svou roli při řešení krizové situace, bude navrácen zpět do skladu pro jeho další využití. Mezi takový materiál patří např. elektrocentrály, stany, nádoby na pitnou vodu. Ve skladu je k dispozici rovněž i přepravní a manipulační technika, kterou jsou sklady vybaveny pro zabezpečení nakládky, přepravy a vykládky materiálu v objektech. Záchranný útvar plní svou činnosti v působnosti ochrany obyvatelstva a civilního nouzového plánování.

Děkujeme příslušníkům HZS ČR skladu za odbornou přednášku a ukázku dostupných prostorů, která byla pro studenty logistických specializací velmi přínosná. Spolupráce HZS a AČR při řešení a následné likvidaci následků mimořádných událostí velkého rozsahu je velmi dobrá a věříme, že tomu tak bude i v budoucnu.

Autor: Hana Malachová