Právě si prohlížíte Vojenská „lvíčata“ opět trénují svoji mrštnost

Vojenská „lvíčata“ opět trénují svoji mrštnost

Agile Cub, tedy „mrštné lvíče“, tak zní název praktické části studentské výcvikové aktivity organizované Katedrou zpravodajského zabezpečení Univerzity obrany. Na třetí ročník náročného cvičení přijela téměř stovka studentů zpravodajských a průzkumných specializací z pěti zemí Severoatlantické aliance. Dvoutýdenní dřinu odstartoval 2. září odpolední nástup ve výcvikovém táboře Potštát. Agile Cub 2024 (AC 24) byl zahájen.

Cvičení, které bylo poprvé organizováno v roce 2022 výlučně pro české studenty, získalo mezinárodní rozměr v loňském roce, kdy se ho účastnili také studenti z Akademie pozemního vojska ve Wroclavi. České a polské studenty v letošním roce doplnili kolegové ze Španělska, Slovenska a Lotyšska. Výcvik je proto opět realizován v anglickém jazyce.

Samotnému cvičení předcházelo stejně jako v minulých letech týdenní soustředění na učebnách Univerzity obrany, které má cvičícím doplnit nezbytné teoretické znalosti pro činnost v poli. Cílem polní přípravy je rozvoj odborných kompetencí studentů zpravodajských a průzkumných specializací. Zatímco „zpravodajci“ musejí především správně rozumět interním procesům zpravodajských štábů a dokázat je synchronizovat, výcvik „průzkumáků“ se soustředí na rozvoj velitelských schopností a sladění činnosti průzkumných orgánů. Obě specializace mají však mnoho společného. „Snažíme se u studentů rozvíjet schopnost a odvahu samostatně přemýšlet. Nezbytně potřebují otevřenou mysl, důslednost a schopnost plánování a organizace. Bez těchto klíčových charakteristik se neobejdou,“ říká řídící cvičení podplukovník Karel Michenka. Na výcviku Agile Cub se podílí od samého začátku, avšak v jeho čele je letos poprvé. Hlavním cílem celé akce je podle jeho názoru propojení teorie s praxí. „Studenti získali v univerzitních učebnách celou řadu teoretických znalostí. Chceme, aby měli možnost ověřit si je nyní v praxi,“ dodává.

Dneškem začala týdenní vševojsková a odborná příprava. Vzápětí čeká studenty týden cvičení pod taktickým námětem.

Autor: Radim Pekař

 „Kdo se účastní cvičení Agile Cub 2024?“

Cvičení organizuje Katedra zpravodajského zabezpečení (K-111) Univerzity obrany se zapojením dalších sil a prostředků, zejména 102. průzkumného praporu, 523. praporu elektronického boje, 533. praporu bezpilotních systémů, Informačních a kybernetických sil, Centra nasaditelných systémů, Centra zdravotních služeb, Katedry aplikovaných sociálních a humanitních věd a Školního pluku Univerzity obrany. Zabezpečující personál čítá několik desítek instruktorů, mentorů a specialistů z celé řady oborů.

Cvičícími jsou především studenti Univerzity obrany, konkrétně 2. – 4. ročníků vojenských specializací Zpravodajské zabezpečení AČR, Management informačních zdrojů a Velitel průzkumných jednotek Fakulty vojenského leadershipu Univerzity obrany. Do letošního ročníku jsou však zahrnuti rovněž studenti programu Geografické a meteorologické zpravodajství Fakulty vojenských technologií a také studenti z několika dalších zemí NATO (Polsko, Španělsko, Slovensko, Lotyšsko). Celkem se jedná zhruba o stovku cvičících.