Právě si prohlížíte Univerzita obrany si připomíná 20. výročí vzniku

Univerzita obrany si připomíná 20. výročí vzniku

Právě před dvaceti lety – ve středu 1. září 2004 – došlo k zásadní změně v systému českého vojenského školství. Na základě nedlouho předtím přijatého zákona vznikla sloučením dosavadních tří vysokých škol Univerzita obrany – jediná vojenská vysoká škola v České republice v podobě, v jaké ji známe dnes. 

Během uplynulých dvaceti let prošla Univerzita obrany obdobími úspěšnějšími, ale i těmi, kdy se rozhodovalo o jejím bytí, či nebytí. Na prahu třetího desetiletí své existence je škola uznávanou vzdělávací institucí připravující pro českou armádu hrdé absolventy, vojáky z povolání, kteří přísahali bránit naši zemi. Současně je respektovanou vědeckou institucí, přinášející cenné výsledky svého aplikovaného výzkumu, a také vyhledávaným partnerem pro podniky Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu a vojenský průmyslový sektor obecně.

Shodou okolností vstupuje Univerzita obrany do dalšího desetiletí své činnosti pod vedením nově ustanoveného rektora, plukovníka gšt. Jana Farlíka, který hodlá činnost školy rozvíjet, nikoliv měnit: „Chci rozvíjet a zajistit kontinuitu toho, co bylo započato v minulosti. Chci reagovat na nejnovější trendy v oblasti obrany, zkoumat nové způsoby, jak zabezpečit bojeschopnost či obranyschopnost země a být platným partnerem pro naše kolegy, kteří působí v podobných institucích doma i v zahraničí.“

Konkrétním projevem rozvoje univerzity je zavádění nových studijních programů a rozšíření náplně těch stávajících. Jde o reakci na nové příležitosti, ale i hrozby ve formě tzv. emerging & disruptive technologies (EDT) v oblastech jako jsou kvantová fyzika, umělá inteligence, autonomní a robotické systémy, aditivní technologie (3D tisk), hypersonické a laserové zbraňové systémy, technologie použitelné ve vesmírné doméně, v lékařství a ochraně proti zbraním hromadného ničení. Spolu s odbornými znalostmi však Univerzita obrany bude i nadále u všech svých studentů cíleně rozvíjet kompetence v oblasti leadershipu, kritického myšlení, komunikačních dovedností, orientace v aktuálních otázkách obrany a bezpečnosti a bude je vést k myšlení a jednání v souladu s národními i vojenskými tradicemi našeho státu.

A jak Univerzita obrany své výročí oslaví? „Budeme vzpomínat na tradice spojené s českým vysokým školstvím, připomeneme naše kolegy a kolegyně, kteří pomohli Univerzitě obrany být tam, kde je. Poděkujeme našim resortním i mimoresortním partnerům za podporu, kterou nám po celých dvacet let poskytovali,“ jmenuje rektor Farlík jednotlivé součásti připomínky výročí. K nim bude patřit i publikace, která shrne dvacetileté úsilí příslušníků, akademických pracovníků, dalších zaměstnanců, ale i studentů Univerzity obrany na cestě k respektované vojenské vysokoškolské instituci.

Autor: Viktor Sliva