Právě si prohlížíte S logistikou za Leopardy

S logistikou za Leopardy

Jedno z řady praktických zaměstnání přivedlo studenty specializace vojenská logistika a vojenská doprava do posádky 73. tankovému praporu v Přáslavicích, která je domovem tanků Leopard 2 A4, T-72 M4 CZ a BVP-2 a v současně době jedinou tankovou jednotkou Armády České republiky.

Bojový tank Leopard slouží k ničení tanků, obrněných vozidel a živé síly za pohybu, proto je vybaven 120 mm kanónem a kulometem o ráži 7,62 mm. Osádka tanku je čtyřčlenná a my jsme měli to štěstí, že nás tankem „protáhnul“ jeden z členů, konkrétně desátník Patrik Hartman. Ten kromě toho, že znal na výbornou všechny TTD tanku Leopard, nás zasvětil do náplní jednotlivých funkcí velitele tanku, střelce, nabíječe a v neposlední řadě také řidiče. Se slovy: „My jsme tady všichni srdcaři,“ ukončil desátník Hartman svoji prezentaci.

Kromě ukázek bojové techniky byl studentům vysvětlen systém plánování a vyžadování oprav a zabezpečení opravárenské činnosti u jednotky včetně ukázky dílen a představení pracovních postupů, což bude pro mnohé studenty součástí jejich budoucí pracovní činnosti.

K vidění bylo rovněž průzkumné vozidlo S-LOV-CBRN, které díky kombinovaným podsystémům automaticky detekuje kapalné i pevné vzorky obsahující radioaktivní, vojensky významné chemické a biologické látky. Zjednodušené řečeno, jedná se o robota s detektory, který umožňuje dálkový průzkum.

Velké díky patří nejen velení praporu, ale také všem příslušníkům, kteří nachystali, okomentovali a studentům představili všechny typy techniky.

Autor: Pavla Davidová, Hana Malachová