Právě si prohlížíte KYBERNOID 24

KYBERNOID 24

Jako oficiální součást programu mezinárodních akcí v oblasti obrany a bezpečnosti FUTURE FORCES FORUM, konané v PVA EXPO v Praze, uspořádala Univerzita obrany ve čtvrtek 17. října 3. ročník soutěže KYBERNOID. V jejím rámci své znalosti, dovednosti i šikovnost v oboru konstrukce a ovládání autonomních robotů mohli předvést středoškolští studenti zaměření na oblast robotiky, kybernetiky, informatiky a dalších příbuzných oborů.

Soutěžní klání probíhalo na ploše o rozměrech 1×2 metry. Na ní bylo rozmístěno 7 malých krabiček ve třech různých barvách. Úkolem soutěžících robotů bylo umístit tyto krabičky do větších krabiček o stejném počtu barev, za každou správně umístěnou krabičku byl udělen bod. Robot přitom musel plnit úkol samostatně, po zapnutí nebylo umožněno robotem nijak manipulovat, povolena nebyla ani komunikace na dálku.

Soutěže KYBERNOID 24 se účastnilo 8 týmů ze 4 středních škol. Celkem 27 studentů a 4 pedagogové přijeli ze SPŠE Ječná v Praze, SPŠ Jedovnice, VOŠ a SPŠ ze Šumperka a VOŠ ze Sezimova Ústí. Nejlepších výsledků dosáhly týmy Jedoboti z Jedovnic a CyberShifters z Šumperka, ovšem ani ony nesplnily cíle přesně dle vymezených pravidel. Pořadatelé proto připravili druhé rozřazovací kolo s podobnými pravidly – vítězem by se stal ten, kdo první umístí ve zkráceném limitu byť jen jedinou kostičku správné barvy. Přes zjevnou snahu robotů splnit zadaný úkol se ani v tomto případě nepodařilo přesně splnit zadaný úkol, nicméně úsilí soutěžících i jejich výrobků bylo možné považovat za progresivní.

O první a druhou cenu (motorizovaný skateboard a 3D tiskárnu) tak soutěžící losovali metodou „kámen-nůžky-papír“. Ostatní soutěžící získali upomínkové a reklamní předměty Univerzity obrany a dále od partnerů a sponzorů a bylo jim umožněno nahlédnout do expozic celé výstavy. Je to další možný způsob, jak zviditelnit UO a do oblasti studia robotiky, autonomie a armádního prostředí obecně „nalákat“ středoškolské uchazeče, a zmírnit tak alespoň částečně současný nezájem mladých lidí o studium technických disciplín.

Autor: Dana Křišťálová, foto: Filip Jančo