Právě si prohlížíte Zkušenosti studentů FVL ze zahraničních stáží v Portugalsku a Rakousku

Zkušenosti studentů FVL ze zahraničních stáží v Portugalsku a Rakousku

Dva studenti třetího ročníku specializace velitel dělostřeleckých jednotek na FVL měli možnost zúčastnit se zahraničních stáží v rámci programu Erasmus na partnerských vysokých vojenských školách v Rakousku a Portugalsku. Stáže probíhaly během května a června tohoto roku.

Do Portugalska vycestoval četař Martin Hercík, který měl možnost získat nové zkušenosti na Academii Military, která vzdělává vojenské specialisty od roku 1790 a tato dlouholetá tradice se prolíná každodenním životem na univerzitě. V rámci zahraniční stáže se zapojil do všedního života studentů a účastnil se výuky budoucích velitelů v odbornosti dělostřelectva na této partnerské škole. Mimo jiné se zúčastnil nácviků štábní činnosti, kde si studenti prakticky upevňují teoretické poznatky, a také se zapojil do výzkumné činnosti na katedře dělostřelectva, která souvisela s jeho diplomovou prací.

Četařka Kateřina Jelínková se v rámci zahraniční stáže stala na dva měsíce studentkou Tereziánské vojenské akademie ve Vídni v Rakousku, instituci založené již v roce 1751. Během svého pobytu se plně začlenila do každodenního života studentů druhého ročníku a získala zkušenosti ve vzdělávání budoucích důstojníků Armády Rakouska – Bundesheeru. V průběhu stáže se mimo jiné aktivně zapojila do aktivit v rámci International Office, kdy měla možnost potkávat se s dalšími mezinárodními studenty a sdílet s nimi své zkušenosti a poznatky. Vrcholem jejího pobytu se stala účast na cvičení SCHUTZ SCHILD 2024, největšího vševojskovém cvičení v Rakousku, kde společně s profesionálními vojáky, studenty a příslušníky rakouských milic plnila úkoly vševojskové taktiky, CQB (Close Quarters Battle) a ostrých střeleb z ručních zbraní Glock P80 a Steyr AUG.

Oba studenti měli příležitost poznat vzdělávací proces na prestižních vojenských vysokých školách, a zároveň rozvinout své jazykové a zejména profesní dovednosti, které budou moci uplatnit ve své budoucí kariéře u AČR. Během zahraniční stáže museli také plnit své studijní povinnosti na Univerzitě obrany a připravovat se na státní závěrečné zkoušky, které je čekají na konci třetího ročníku.

Významným aspektem zahraničních stáží je také navázání mezinárodní spolupráce ve prospěch edukace a sdílení vědeckého úsilí. Katedra palebné podpory dlouhodobě podporuje tyto iniciativy právě prostřednictvím výjezdů svých studentů do zahraničí.

Autoři: Kateřina Jelínková a Martin Hercík