Právě si prohlížíte Výcvik „mrštných lvíčat“ končí, úspěšně absolvovali třetí ročník cvičení Agile Cub

Výcvik „mrštných lvíčat“ končí, úspěšně absolvovali třetí ročník cvičení Agile Cub

Pátečním nástupem bylo završeno dvoutýdenní úsilí v rámci studentské výcvikové aktivity nazvané Agile Cub – „mrštné lvíče“. Katedrou zpravodajského zabezpečení Univerzity obrany byla letos pořádána již potřetí. Studenti z pěti zemí Severoatlantické aliance trénovali svoje dovednosti ve zpravodajských a průzkumných odbornostech.

Název navazuje na cvičení pozemních sil Czech Lion. Odráží se v něm přesvědčení, že budoucnost profesionální armády spočívá v nastupující generaci, u níž očekáváme nejen hravost a dravost, ale také flexibilitu a všestrannou agilitu. Starší vojáci jako vyzrálí profesionálové předávají nabyté zkušenosti svým mladším kolegům – právě na nich však záleží, jakým způsobem je uchopí a uvedou do života. Je žádoucí, aby tak konali po svém, s vlastní inciativou a otevřenou myslí, neboť jsou připravováni na výzvy, které dosud neznáme. Lvíče, které má tato aktivita ve znaku, je sice oproti dospělému lvu malé, ale na rozdíl od něj stojí v popředí. Budoucnost patří jemu. „Česká republika má ve státním znaku lva. Názvem aktivity tedy přirovnáváme naše studenty ke lvíčatům, z nichž takoví lvi jednou vyrostou,“ vysvětluje pplk. Radovan Vašíček, v jehož hlavě se nápad na pojmenování výcvikové aktivity před třemi lety zrodil. „Kromě toho je zde ještě jeden skrytější rozměr. Jedním z hlavních výstupů každodenního úsilí studentů je takzvaný Commanders Update Briefing – CUB. Název Agile Cub je tedy zároveň i takovou slovní hříčkou,“ dodává.

Cílem studentské výcvikové aktivity je rozvoj odborných kompetencí studentů zpravodajských a průzkumných specializací. Příslušníci zpravodajských skupin musejí především správně porozumět interním procesům štábů a dokázat je synchronizovat. Výcvik příslušníků průzkumných jednotek se zase soustředí zejména na rozvoj velitelských schopností a sladění činnosti průzkumných skupin. Pro obě specializace je pak klíčová schopnost a odvaha samostatně přemýšlet. Jak se shodují vyšší důstojníci stojící v čele cvičení, všichni studenti bez rozdílu nezbytně potřebují především otevřenou mysl nezatíženou balastem, která dokáže identifikovat a jednoduše vystihnout vše, co je podstatné.

Organizátoři se každý rok snaží poučit z chyb předchozích ročníků a zvyšovat tak kvalitu výcviku. Patrně se jim to daří. Přinejmenším v očích absolventa, který zažil předchozí ročníky ještě v pozici účastníka, zatímco letos se již sám podílí na chodu cvičení. „Oproti předchozím ročníkům lze vidět neustále větší pokrok. Lze si povšimnout progresu v oblasti materiálního zabezpečení, informačních toků a celkové spolupráce s ostatními útvary. Rozšiřuje se i spolupráce se zahraničními institucemi, které vysílají své studenty jakožto účastníky samotné aktivity. Celkově vidím v každém dalším běhu progres a jsem rád, že jako jeden z organizátorů můžu teď i já přiložit ruku k dílu,“ vyjádřil se.

Už v loňském roce se výcviku zúčastnili dva studenti z Akademie pozemního vojska ve Wroclavi. Ke dvěma polským studentům letos přibyli ještě čtyři studenti ze Španělska, tři ze Slovenska a dva z Lotyšska. Cvičení se tak zúčastnili vojáci z celkem pěti zemí Severoatlantické aliance. „Katedra zpravodajského zabezpečení dokázala, že lze propojit nejenom studenty rozdílných studijních specializací napříč fakultami univerzity, ale i napříč národy. Jsem skutečně potěšen, že se oproti minulému roku rozrostl počet jak zahraničních studentů, tak i států, ze kterých tito studenti na naši univerzitu přijeli. Jako vedoucí katedry K-111, ale i jako prorektor pro vnější vztahy a internacionalizaci bych rád tuto aktivitu použil jako modelový příklad pro ostatní součásti naší univerzity, neboť je jasným důkazem toho, že kde je vůle, je i cesta,“ vyjádřil svou spokojenost s rostoucím mezinárodním rozsahem akce plk. gšt. Petr Hlavizna, který osobně stál u zrodu prvního Agile Cub.

Na závěrečném nástupu proběhlo vyhodnocení a ocenění nejlepších vojáků z řad jednotlivých odborností včetně zahraničních studentů. Řídící cvičení pplk. Karel Michenka se vyjádřil, že je průběhem letošního ročníku potěšený. „Všem vojákům chci tímto ještě jednou poděkovat za jejich nasazení při plnění obtížných úkolů,“ sděluje a dodává, že práce jeho organizačního týmu rozhodně nekončí: „Výkon, který letos studenti předvedli, nás jako organizátory zavazuje, abychom ve svém úsilí pokračovali a dále pracovali na zvyšování kvality aktivity Agile Cub a přínosů, které můžou studentům zprostředkovat. Naším cílem je pokrýt všech pět pilířů zpravodajského zabezpečení AČR, tedy zpravodajství, průzkum, elektromagnetický boj, geografické a hydrometeorologické zabezpečení. Pro příští rok máme záměr nově zapojit Katedru komunikačních technologií, elektronického boje a radiolokace vedenou plukovníkem Veselým. Každopádně na nic nečekáme. Už teď nadchází čas k plánování aktivity Agile Cub 2025.“  

Autor: Radim Pekař