Právě si prohlížíte Vybrali i Americkou zatáčku a zvítězili. Studenti VLF jsou Mediky roku

Vybrali i Americkou zatáčku a zvítězili. Studenti VLF jsou Mediky roku

Americká zatáčka a další šumavské lokality daly název celkem 13 disciplínám, které prověřily teoretické znalosti, praktické dovednosti, schopnost spolupráce a často i odolnost soutěžících ve stresových situacích v rámci letošního 8. ročníku soutěže Medik roku, který v sobotu 20. dubna proběhl v Nemocnici Prachatice. Z celkem 15 družstev studentů 4. až 6. ročníků lékařských fakult z univerzit v Brně, Hradci Králové, Plzni, Praze a Olomouci si nejlépe vedl tým Univerzity obrany složený z rotmistrů Vojtěcha Hrušky, Martina Kastla, Milana Kyzlíka, Libora Helda a Jana Chlupa, a navázal tak na předchozí úspěšné účasti vojenských mediků, zahrnující i několik vítězství.

„Šlo o simulaci autonehody,“ popisuje náplň výše zmíněného úkolu, odkazujícího na nebezpečnou, vynášející zatáčku u Prachatic kapitán týmu Vojtěch Hruška a doplňuje: „Ztratili jsme tam asi nejvíce bodů ze všech disciplín, ale i tak jsme v této disciplíně byli nadprůměrní.“ Obecně tým uspěl v praktických úkolech, důvod popisuje další člen týmu Milan Kyzlík: „Letní praktická výuka na VLF nám dává schopnosti, které civilní fakulty nemusí mít vypilované. Je to zásluha našich instruktorů a vyučujících, zejména zdravotnických záchranářů a lékařů pracujících v oblasti urgentní medicíny, kteří mají zkušenosti jak ze zahraničních misí, tak ze služeb na záchranné službě nebo pohotovosti, a vědí, které praktické dovednosti bychom mohli aplikovat.“

K úspěchu pomohl i souhra okolností. „Naší silnou stránkou byla mikrobiologie, protože jsme do ní skočili přímo ze zkoušky, takže tam jsme měli vědomosti v čerstvé paměti,“ říká rotmistr Hruška. Vzhledem k časovým možnostem rozsáhlejší cílená příprava na soutěž neproběhla, snad s výjimkou nácviku zacházení s ultrazvukem.

„Zpočátku jsme si moc nevěřili, a tak jsme se při vyhlašování výsledků radovali už při zjištění, že nejme patnáctí, poslední. Radost pak úplně propukla, když byl vyhlášen druhý tým v pořadí, a bylo jasné, že jsme zvítězili,“ vrací se kapitán týmu k závěrečnému ceremoniálu. Studenty Univerzity obrany na stupních vítězů doplnily dva týmy 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Vzhledem k mediálním povinnostem vítězů během večera řádná oslava úspěchu neproběhla, a tak ji úspěšní vojenští medici plánují v rámci pobytu na Lipně, který je součástí ceny pro vítěze.

„Myslím, že jsme tam předvedli opravdu maximální nejlepší možný výkon a zpětně žádného kroku ani rozhodnutí nelituji. S ohledem na to, jaká byla naše příprava, ten výkon byl téměř stoprocentní,“ hodnotí účast v soutěži Medik roku rotmistr Kyzlík a zbývající členové týmu Martin Kastl, Libor Helda a Jan Chlup souhlasně přikyvují.

Autor: Viktor Sliva: foto: archiv členů týmu