Právě si prohlížíte Pro zlepšení ochrany sluchu

Pro zlepšení ochrany sluchu

Ve světě vojenského výcviku je bezpečnost na prvním místě, a to nejen v otázkách bojové přípravy, ale také v oblasti zdraví a ochrany sluchu. Ve světle této priority pokračuje projekt naší doktorandky MUDr. Kristýny Némy zaměřený na zlepšení ochrany sluchu u vojáků.

Během letního vojenského výcviku měli studenti prvního a druhého ročníku příležitost v rámci přednášky dozvědět se o možnostech a tipech, jak správně pečovat o svůj sluch. Klíčovou součástí této osvěty bylo vzdělání o správném používání zátkových a mušlových chráničů sluchu. Bylo zdůrazněno, jak kriticky důležité je používat tuto ochranu správně a pravidelně. Zároveň u dobrovolníků bylo provedeno otoskopické a základní audiologické vyšetření.

V rámci projektu proběhlo také testování různých ochranných pomůcek na Fakultě vojenského zdravotnictví. Ve spolupráci se společností 3M byly otestovány nejmodernější ochranné pomůcky. Unikátní částí tohoto testování byl trenažér, který umožňoval simulovat reálný útlum ochranných pomůcek, a to, jak dobře fungují v kombinaci s různými typy brýlí, pokrývkami hlavy a přilbami.

V neposlední řadě byla provedena další série měření hladin akustického tlaku při reálné střelbě, navazující na měření realizovaná v únoru letošního roku v balistické laboratoři Katedry zbraní a munice FVT. Tentokrát se jednalo o zjišťování reálných hladin akustického tlaku působících na sluch střelce v prostorách venkovní pěchotní střelnice VVP Březina, a to pro případy použití zbraní 7,62 x 39 mm Sa vz. 58, 5,56 x 45 mm NATO CZ 805 BREN a 5,56 x 45 mm NATO CZ BREN 2.

Celkově byla tato měření cenným přínosem pro zlepšení možnosti ochrany sluchu, které vybaví vojáky znalostmi a nástroji, které potřebují k ochraně svého zdraví v náročném vojenském prostředí.

Autoři: Jiří Néma, Kristýna Néma a Roman Vítek