Právě si prohlížíte Příprava v poli na Katedře palebné podpory

Příprava v poli na Katedře palebné podpory

Studenti třetího ročníku specializace Velitel dělostřeleckých jednotek absolvovali od 19. srpna do 20. září pětitýdenní praktickou přípravu v režii Katedry palebné podpory.  Celý výcvik byl rozdělen do čtyř bloků – tří týdenních a jednoho dvoutýdenního, kterého se účastnili i studenti druhého ročníku stejné specializace.

První blok se odehrával v Brně na půdě Univerzity obrany, na učebnách Katedry palebné podpory. V tomto týdnu se studenti zaměřili na opakování základních znalostí, které již znají z předešlých polních příprav. Procvičili si například dílcové pravidlo, hlavní geodetické úlohy, počítání přestřelnosti pro děla či minomety a činnost u děl. Zároveň byl prostor k seznámení se s jednotlivými předměty, které je budou čekat v dalších ročnících a také s jejich vyučujícími. Tento týden byl důležitý k upevnění teoretických znalostí, a tím získání jistoty, že jsou dobře připraveni na další fáze přípravy v poli.

Druhý blok přípravy v poli se nesl ve znamení praktického výcviku ve vojenském výcvikovém prostoru Březina. Během pěti dnů se studenti seznámili se základními aspekty procesu řízení palby. Studenti zřídili pracoviště, na kterých simulovali tok informací v systému řízení palby. Na pracovišti místa řízení palby se seznamovali s počítáním prvků pro střelbu s využitím dělostřeleckých tabulek. Dále pak na pracovišti velitele palebné čety zdokonalovali své dovednosti s dělostřeleckou busolou a komunikaci s efektory. Posledním pracovištěm byla obsluha Samohybné kanónové houfnice vz. 77 DANA a 120mm minometu vz. 82, kde se počítané prvky pro palbu přetavily v hodnoty zaměřovače. Celý nácvik procesu řízení palby byl propojen a jednotlivé činnosti na pracovištích na sebe navazovaly. Tato skutečnost věrně simulovala činnost dělostřelectva. Dále se studenti podrobně seznámili s prací rekognoskačního družstva a zkusili si vybrat vhodné prostory a vytyčit palebná postavení. Nechyběla samozřejmě ani možnost poměřit se mezi sebou při práci s dělostřeleckou busolou při vedení polygonového pořadu.

Ve třetím dvoutýdenním bloku přípravy v poli se ke studentům třetího ročníku připojili i studenti druhého ročníku a společně zahájili výcvik 13. dělostřeleckému pluku v Jincích. V prvním týdnu studenti druhého ročníku absolvovali kurz SERE B s časovou dotací tří dnů, kde si osvojili základní dovednosti přežití a základy topografie. Celý kurz byl završen testem, který byl hlavní podmínkou pro splnění celého kurzu. V druhé polovině týdne se přesunuli na pěchotní střelnici Brda, kde se konaly denní i noční ostré střelby. Studenti vedli střelbu z útočné pušky BREN 2, pistole P10 C a útočné pušky BREN 2 PPS. Celé střelby byly zakončeny kontrolním cvičením. To spočívalo v dynamické střelbě z útočné pušky BREN 2 a záměně na pistoli P10C při simulované závadě.

Studenti třetího ročníku v prvním týdnu absolvovali obnovu kurzu SERE B v časové dotaci jednoho dne. Znovu si vyzkoušeli základy přežití, a to formou přezkoušení v podobě rozdělání ohně na čas a přivedení vody k varu. Nechyběl ani test teoretických znalostí. Náplní dalších dvou dnů bylo zaměstnání z topografie v teoretické i praktické podobě. Obsahem praktické části byl pěší přesun, který se odehrával ve dne i v noci. Ve zbytku prvního týdne se taktéž studenti třetího ročníku účastnili denních i nočních ostrých střeleb zakončených již zmíněným kontrolním cvičením. Na rozdíl od studentů druhého ročníku vedli střelbu i z univerzálního kulometu FN Minimi.

V druhém týdnu třetího bloku se oba ročníky studentů účastnily technického nácviku řízení palby 132. dělostřeleckého oddílu. Pro studenty byla připravena tři pracoviště. Na prvním pracovišti bylo zřízeno středisko řízení palby, kde studenti procvičovali výpočet prvků pro střelbu a dále se seznámili s novým kolovým obrněným velitelsko-štábním vozidlem (KOVVŠ) Titus. Druhé pracoviště sestávalo ze dvou palebných stanovišť samohybné kanónové houfnice vz. 77 DANA, stanoviště velitele čety, stanoviště s ukázkou technických prostředků rekognoskačního družstva a místa řízení palby. Na tomto pracovišti studenti procvičili plnění palebných úkolů na pozici velitele čety, na pozici mířiče uvnitř děla nebo na pozici velitele baterie na místě řízení palby. Třetím a posledním pracovištěm byla pozorovatelna dělostřeleckého průzkumu. Zde si studenti vyzkoušeli činnost s laserovým dálkoměrem STERNA, s lehkým průzkumným a pozorovacím systémem LOS a prošli si celý proces vyžádání palby. V dalších dnech už probíhala neméně důležitá údržba materiálu a závěrečné vyhodnocení tohoto bloku, kterého se zúčastnili hlavní funkcionáři 13. dělostřeleckého pluku i velení Katedry palebné podpory.

Čtvrtý a poslední blok se nesl v duchu exkurzí a absolvovali ho opět jen studenti třetího ročníku. V pondělí proběhla exkurze do Terezína, kde studenti absolvovali komentovanou prohlídku bývalé věznice gestapa. V úterý navštívili Národní technické muzeum v Praze s množství poutavých expozic. Ve středu se konal teambuilding, kde studenti i s příslušníky katedry absolvovali zážitkový program rozvíjející taktické myšlení a týmového ducha – paintball. Mimochodem tým s učitelským sborem katedry již téměř tradičně zvítězil. Závěrečnou exkurzí a zároveň pomyslnou tečkou za polní přípravou byla komentovaná prohlídka dělostřelecké tvrze Bouda.

Studenti měli v průběhu celé přípravy v poli možnost procvičit široké spektrum činností a získat nové, nebo oživit již nabyté znalosti. Příprava v poli je tak posunula o další krok blíže k tomu, stát se důstojníky AČR. Nabyté zkušenosti jim poskytly pevný základ pro jejich budoucí studium a následnou vojenskou kariéru. Další příprava v poli čeká studenty v zimních měsících.

Autoři: Kateřina Jelínková, Martin Hercík, Nikola Zobačová