Právě si prohlížíte Plukovník Farlík zvolen kandidátem na rektora-velitele

Plukovník Farlík zvolen kandidátem na rektora-velitele

Akademický senát Univerzity obrany na svém dnešním zasedání hlasy 21 členů zvolil kandidátem na rektora-velitele vojenské vysoké školy pro období 2024-28 stávajícího proděkana Fakulty vojenských technologií UO pro vnější vztahy a rozvoj plukovníka gšt. doc. Ing. Jana Farlíka, Ph.D. Akademický senát nyní navrhne prezidentu republiky, aby zvoleného kandidáta jmenoval do funkce k 1. srpnu.

Jan Farlík absolvoval Vojenskou akademii v Brně v oboru Automatizované systémy velení a řízení. Nastoupil do Střediska řízení a uvědomování (CRC) ve Staré Boleslavi, odkud se vrátil na Univerzitu k doktorskému studiu, které zakončil obhajobou dizertační práce v roce 2012. Na škole pak dále působil jako pedagog a v roce 2018 byl pověřen řízením Katedry protivzdušné obrany. O dva roky později byl jmenován proděkanem Fakulty vojenských technologií, získal titul docenta a zároveň se stal vedoucím katedry, kterou sám vystudoval. Během kariéry absolvoval celou řadu kurzů a speciálních výcviků, včetně téměř ročního kurzu „Air Defense Captains Career Course“ v americkém Texasu.

Ke stanovenému datu 12. dubna byly na funkci rektora-velitele navrženi dva kandidáti. Plukovník gšt. doc. Mgr. Ing. Libor Kutěj, Ph.D. z volby dne 18. dubna odstoupil a před Akademický senát tak ve středu jako jediný kandidát předstoupil plukovník gšt. Jan Farlík. 

„Chtěl bych poděkovat těm, kteří mě zvolili a ty, kteří mě nevolili, se budu snažit přesvědčil, že udělali chybu. Budu platným rektorem-velitelem, pokud mne pan prezident jmenuje, pro všechny členy této univerzity,“ řekl plukovník Farlík bezprostředně po svém zvolení.

Autor: Viktor Sliva