Právě si prohlížíte FVT se prezentovala na jihu Čech

FVT se prezentovala na jihu Čech

Ve dnech 3. – 7. června se Fakulta vojenských technologií prezentovala prostřednictvím leteckých simulátorů na středních školách v Jižních Čechách. Za podpory Rekrutačního pracoviště v Českých Budějovicích a VÚ Strakonice se vedoucí Katedry letectva plukovník Miloslav Bauer a studenti četař Tomáš Novák (23-5ŘLP) a četař Vojtěch Špaček (23-5LT-DM) účastnili prezentace UO a letecké VR na osmi středních školách včetně Česko–anglického gymnázia v Českých Budějovicích.

V rámci plánu spolupráce UO a Rekrutačního pracoviště v Českých Budějovicích se v prvním červnovém týdnu uskutečnila prezentace leteckých simulátorů Katedry letectva v Jižních Čechách. Dva předváděné simulátory, jeden pro letadlo, druhý pro systém Řízení letového provozu se na středních školách setkaly s enormním zájmem. Za pět dní, vždy dvě školy v jednom dni, se prezentace účastnilo více než 500 studentů. Zatímco příslušníci FVT představovali katedry a letecké profese, pracovník Rekrutačního pracoviště České Budějovice prezentoval možnost „stipendia“ na středních školách.

V sobotu 8. června se pak příslušníci UO účastnili vzpomínkové akce u příležitosti 80. výročí založení 1. stíhacího leteckého pluku „Zvolenský“, jehož jméno se z Českých Budějovic v roce 1995 přeneslo i s úkolem ostrahy vzdušného prostoru ČR k 21. základně taktického letectva „Zvolenské“ do Čáslavi.

Po oficiálním zahájení vzpomínkové akce a položením kytice jménem UO a FVT mohli studenti opět předvést letecké simulátory a jejich schopnosti. Odměnou jim pak bylo setkání a debata s významnými hosty, jako byli například Vladimír Remek (československý kosmonaut), mistr světa v letecké akrobacii Petr Jirmus, či vojenský pilot, náčelník krajského aeroklubu, humorista a karikaturista Miloslav Martenek.

Autor: Miloslav Bauer