Právě si prohlížíte Desátnice Blažková opět na stupních vítězů

Desátnice Blažková opět na stupních vítězů

Vstup do letošního roku pro ni vzhledem k operaci krčních mandlí a onemocnění mononukleózou nebyl příznivý. S přípravou na závody mohla znovu začít až v květnu, kdy sezóna orientačního běhu již byla v plném proudu. Prověrkou aktuální formy proto pro desátnici Kateřinu Blažkovou byl jubilejní 30. ročník závodu European Foresters Orienteering Championship ve dnech 10. – 15. srpna v polském Olštýně.

První ze tří disciplín, tedy sprint ve městě, byl pro Kateřinu velkou neznámou. Jednak to byl její první letošní start, neměla tudíž porovnání s ostatními soupeřkami a navíc vstoupila do nejvyšší kategorie dospělých. „Závod proběhl v hezkém prostředí kampusu tamní univerzity, kdy šlo nejen o rychlost běhu mezi kontrolami, ale byly tam i ploty a uzavřené plochy, takže záleželo i na volbě postupu. Doběhla jsem na třetím místě se ztrátou asi 50 vteřin na vítěznou Dánku,“ shrnuje desátnice Blažková průběh první disciplíny.

Zvláštností té druhé, krátké trati v lese, byla změna ekvidistance ve srovnání s českými zvyklostmi. „Okolí Olštýna je velká placka, nejsou tam žádné kopce, takže organizátoři snížili odstup mezi vrstevnicemi z 5 na 2,5 metru. Takže v mapě byl zmapován každý kopeček a každá díra, které jsem v terénu marně hledala. Mapovaní porostů bylo také zajímavé. Všude to bylo zarostlé a viditelnost byla malá ač to z mapy vypadalo na průběžný les,“ říká Kateřina, která se však s touto nezvyklou situací vypořádala ze všech účastnic nejlépe a zvítězila.

Ve třetí disciplíně, štafetě, se Kateřina v družstvu potkala se svou sestrou a společně s ní doběhla pro bronz. Úspěšná účast v polském závodě je pro ni motivací pro nastávající soutěžní sezónu, v pořadí již šestnáctou. Les, což je hlavní závodní prostředí orientačního běhu, navíc pro desátnici Blažkovu nabyl v minulém akademickém roce nový význam – na své budoucí profesní působení se totiž začala připravovat ve specializaci geografie a meteorologie.

Autor: Viktor Sliva, foto: archiv Kateřiny Blažkové