Právě si prohlížíte Budoucí ženisté nacvičovali stavbu přívozu a pontonového mostu

Budoucí ženisté nacvičovali stavbu přívozu a pontonového mostu

Ve dnech 2. až 13. září se studenti ženijní specializace z Katedry ženijní podpory účastnili odborných stáží na Vodním cvičišti v Litoměřicích. Hlavní náplní byla realizace nepřetržitého vojenského výcviku (NVV) ve spolupráci s příslušníky pontonové roty 152. ženijního praporu a vojáky-ženisty aktivní zálohy. Tato spolupráce, první svého druhu, umožnila všem stranám výměnu zkušeností a poskytla mnohonásobnou zpětnou vazbu. Pro studenty byla zásadní tím, že propojila teoretickou výuku v oblasti Bojové a Všeobecné ženijní podpory s praktickou zkušeností.

První týden NVV byl zaměřen na seznámení s ženijní technikou, pracovními postupy a přípravou technického vybavení. Studenti si vyzkoušeli ovládání vlečných i útočných člunů, montáž a spojování říčních a pobřežních dílů pontonové mostové soupravy za účelem přepravy techniky na přívozovém nebo mostovém přepravišti, a také řízení soulodí.

Druhý týden se nesl ve znamení koordinace práce mezi všemi jednotkami a nácviku zřizování přívozového přepraviště s následným přechodem na mostové přepraviště. Výcvik vyvrcholil 11. září, kdy práci vojáků a vojákyň ocenil také Velitel pozemních sil AČR generálmajor Ing. Roman Náhončík, jenž se účastnil ukázkového dne. V jeho závěru diskutoval se studenty například o jejich motivaci při a po studiu a o modernizačních projektech v rámci ozbrojených sil.

Práce probíhala jak v extrémních podmínkách při teplotách dosahujících až 33 °C a pod spalujícím sluncem, tak i za vytrvalého deště. Fyzická náročnost výcviku v těchto těžkých podmínkách ovlivňovala nejen samotné studenty, ale i jejich kolegy a další příslušníky. Tato zkušenost je pro budoucí velitele neocenitelná, neboť jim pomáhá reflektovat i takovéto faktory.

Zvláštní poděkování patří veliteli roty kapitánovi Ing. Marku H. za organizaci výcviku, začlenění studentů a studentek do jednotky pontonové roty a předání odborných znalostí získaných během zahraniční mise.

Autor: Martin Sedláček