Právě si prohlížíte Branný závod oslavil půlkulatiny

Branný závod oslavil půlkulatiny

V sobotu 7. 5. proběhl již 15. ročník tradičního Branného závodu pořádaného především studenty fakulty. Základna závodu se nacházela na náměstí Osvoboditelů, kde bylo vystavěno stanové městečko s využitím materiálu Polní nemocnice.

Odtud během dne odstartovalo celkem 23 4-členných týmů ve třech kategoriích vstříc všemu, co si na ně studenti nachystali. Na trase mohli závodníci vyhledat až 20 stanovišť s disciplínami jako biathlon, práce s radiostanicí, simulace první pomoci při autonehodě, manipulace s bioboxem z CBO Těchonín či tradiční bootcamp a skok z Tyršova mostu.

O putovní pohár Branného závodu, určený vítězům nejobtížnější kategorie ELITE, se svedla těžká bitva, v níž letos nakonec s přehledem zvítězil tým Čtyřlístek tvořený zejména studenty naší fakulty. Gratulujeme! 

Po poledni začal ve stanovém městečku doprovodný program pro širokou veřejnost ukázkou slanění záchranáře se psem z mostu, kterou zajistili psovodi od Městské policie Praha. Dále se několikrát představila výběrová skupina studentů COMMANDOS UO s ukázkami taktiky za využití imitačních prostředků. Pozornost obou břehů Labe upoutali též studenti Vojenského oboru při FTVS UK, jenž předvedli slanění z mostu se zraněným. Z garáží Polní nemocnice dorazila i zdravotnická technika, jež měla kromě statické expozice možnost si zahrát v simulaci odsunu zraněného z pole a jeho následného ošetření.

Letošní novinkou byl „Braňáček“ – mini-kategorie pro děti do 10 let, ve které si děti mohly s rodiči obejít kilometrový okruh v blízkosti městečka a na 5 stanovištích se zapojit do několika her, soutěží a užít si spoustu bžundy. Návštěvností předčil Braňáček očekávání, a tak je jisté, že příští rok se pro velký úspěch zopakuje. 

Dle hodnocení organizátorů se celá akce velmi vydařila. Sotva jim však skončila práce s tímto ročníkem, už se pomalu rozbíhají přípravy na ten příští, který se bude konat opět za rok v tomto období.

Autor: Vladislav Obdržálek,  foto: Natalia Ovšanková