Právě si prohlížíte Na Univerzitě obrany přísahaly věrnost České republice téměř čtyři stovky nových vojenských studentů

Na Univerzitě obrany přísahaly věrnost České republice téměř čtyři stovky nových vojenských studentů

Svobodník Matěj Brabec je jedním ze čtyř nejlepších absolventů letošního Kurzu základní přípravy, jehož absolvování je nezbytnou podmínkou pro přijetí ke studiu na Univerzitě obrany. V pátek 25. října, v předvečer státního svátku, se mu dostalo cti přednést text vojenské přísahy během slavnostního ceremoniálu v univerzitních Kasárnách Šumavská v Brně. Sborovým pronesením formule „Tak přísaháme“ na něj navázalo 380 jeho nových studentských kolegů ze všech tří fakult Univerzity obrany a Vojenského odboru Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.

Svobodníku Matěji Brabcovi, jeho dvěma kolegům a jedné kolegyni jako ocenění jejich přístupu k plnění úkolů v rámci základní přípravy předal rektor-velitel Univerzity obrany plukovník gšt. docent Jan Farlík peněžitý dar. Učinil tak v doprovodu brigádního generála Ladislava Rebilase, který během ceremoniálu zastoupil náčelníka Generální štáb AČR a který jako velitel Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškov nové studenty mohl během základní přípravy sledovat. „Byla to jen ochutnávka toho, co vás čeká. Nyní stojíte na prahu období, kdy své znalosti a dovednosti budete dále rozvíjet. Postupně se z vás stanou lídři – lidé, na kterých bude záviset nejen budoucnost vašich jednotek, ale celé naší armády“ uvedl ve svém proslovu generál Rebilas.

Rektor-velitel UO plukovník Jan Farlík pak zasadil akt vojenské přísahy do souvislosti s letošními významnými výročími. Vyzdvihl především 20. výročí založení vojenské vysoké školy, v jejímž čele nyní stojí a jejíž studenti právě absolvovali slavnostní úvod své služební dráhy. Stovkám rodičů, příbuzných a známých, kteří obklopili plochu s nastoupenými jednotkami, pak na závěr ceremoniálu studenti předvedli, jak za dosavadní nepříliš dlouhou dobu pobytu na univerzitě zvládli slavnostní pochod.  

Autor: Viktor Sliva