Právě si prohlížíte Nový rektor Univerzity obrany převzal univerzitní insignie

Nový rektor Univerzity obrany převzal univerzitní insignie

Slavnostní inaugurací nového rektora byla završena změna v čele naší jediné vojenské vysoké školy. Plukovník gšt. doc. Ing. Jan Farlík, Ph.D. za přítomnosti ministryně obrany Jany Černochové převzal ve čtvrtek 10. října 2024 v rámci akademického ceremoniálu od své předchůdkyně generálky v. zál. profesorky Zuzany Kročové univerzitní insignie – meč a rektorský řetěz. Zároveň představil nové členy vedení školy – čtyři prorektory, kvestora a svého zástupce pro věci vojenské.

„Mým cílem je dosáhnout toho, aby Univerzita obrany pro stát i rezort obrany, ale i pro naše partnery doma a naše alianční spojence v zahraničí byla skutečně nezbytná, to znamená, aby se stala institucí žádanou, vyspělou a spolupracující,“ uvedl plukovník Farlík ve své inaugurační řeči, jíž spolu s Janou Černochovou naslouchali i další zástupci ministerstva obrany a velení AČR, představitelé vysokých škol, státní správy a samosprávy a akademičtí pracovníci Univerzity obrany (UO).

Ministryně obrany ve svém vystoupení nejprve ocenila přínos bývalé rektorky Kročové pro univerzitu i Armádu ČR a poté se věnovala roli UO v procesu modernizace české armády. „Co by dokázala sebemodernější technika 5. generace bez lidí? Vy jste škola, která tyto odborníky připravuje,“ uvedla Jana Černochová na adresu UO a zmínila nové studijní programy, jimiž univerzita reaguje na současné potřeby armády a aliančních partnerů. „Pane rektore, přeji vám ve vaší nové funkci mnoho úspěchů, jsem přesvědčená, že Univerzita obrany má v čele člověka, který ví, kam musí školu posunout a jak toho dosáhnout,“ zakončila ministryně obrany své vystoupení.

Plukovníka Jana Farlíka zvolil Akademický senát UO kandidátem na rektora-velitele vojenské vysoké školy na svém zasedání 24. dubna hlasy 21 členů. Prezident Petr Pavel jej pak do funkce jmenoval 27. června pro období od 1. srpna 2024 do 31. července 2028.

Autor: Viktor Sliva